Türk Harf Devrimi, Türkiye'de 1 Kasım 1928 tarihinde arap alfabesi yerine yeni Türk harflerinin kabul edildiği gündür.
Türk Harf Devrimi, Türkiye'de 1 Kasım 1928 tarihinde arap alfabesi yerine yeni Türk harflerinin kabul edildiği gündür.
Harf Devrimi, Türkiye'de 1 Kasım 1928 tarihinde 1353 sayılı "Yeni Türk harflerinin kabul ve tatbiki hakkında Kanun"un kabul edilmesi ile yürürlüğe girdi.
Osmanlı İmparatorluğunun kullandığı arap alfabesinin öğrenilmesi son derece zor olmasından dolayı ülkede okuryazar oranı oldukça düşüktü. Okuryazar olmayan halk, dilekçesini, mektubunu yazmaktan yoksundu ve eski yazıyı bilenlerin yönlendirmesine açıktı.
Atatürk, yazıyı değiştirecek devrimi anlatabilmek için hemen yurt gezilerine başladı. Birçok yerde tahta başında yeni harfleri yazdı, yazdırdı; yeni yazıyı tanıttı, bu yazının ne denli kolay öğrenilebileceğini belirterek her konuda olduğu gibi bu işte de ulusuna öncü oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1 Kasım 1928'de 1353 Sayılı Yasayla 29 harften oluşan yeni Türk abecesini kabul etti. Yeni abecenin bütün ulusa öğretilmesi, "Millet Mektepleri" (Ulus Okulları) denilen,okullar aracığıyla sağlandı.
Mustafa Kemal Atatürk'ün, 1 Kasım 1928'de TBMM'yi açarken söylediği şu sözler, Harf Devrimini ve önemini çok iyi tanımlamaktadır:
"Büyük Millet Meclisi'nin kararıyla Türk harflerinin kesinlik ve yasallık kazanması, bu memleketin yükselme uğraşında başlı başına bir geçit olacaktır."
türk harf devrimi