Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2019 Temmuz ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.
Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Temmuz 2019 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3.263,19 TL olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 6.725,58 Lira olarak belirlendi.
Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %0,74 oranında yükseldiğini gösterdi. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre %0,94 oranında artmış ve 2.510,46 Lira olarak hesaplandı.
Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2019 yılı haziran ayında 2.546,13 Lira olarak tahmin edildi.
Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Temmuz 2019 verilerine göre günlük 52,785 olduğu belirlendi.
Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.583,55 TL oldu. Temmuz 2019 itibari ile ortalama 4.014,14 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %39,45’ini oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 962,57 olarak belirlenen kira gideri ise Haziran 2019 ortalama maaşının %23,98’ine denk geldi.
Buna göre bir memur, ortalama maaşının %63,43’ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı.
Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %36,57’si kalırken, ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Haziran 2019 maaşından geriye yalnızca 1.467,97 TL kaldı.
KAHVECİ: TOPLU SÖZLEŞME MASASINDA DAR VE SABİT GELİRLİLERİN DURUMUNA GÖRE ZAM ORANLARI BELİRLENMELİ
Temmuz ayı asgari geçim sonuçlarını değerlendiren Genel Başkan Önder Kahveci, “Rakamlar yaşanan ekonomik problemleri ortaya koymaktadır. Bu nedenle toplu sözleşme masasında kamu çalışanları ve emeklilere verilecek zam oranı tüm bunların ışığında belirlenmeli, dar ve sabit gelirlilerin yaşadıkları gerçekler göz ardı edilmemelidir' dedi.
“Her ay düzenli olarak yaptığımız asgari geçim endeksi rakamlarına baktığımızda yaşanan ekonomik sıkıntıların geçen aya göre yaklaşık yüzde 1 oranında arttığı görülmektedir. Önümüzdeki aydan itibaren gıda fiyatlarındaki artış, okulların açılması gibi etkenlerle hayat biraz daha zorlaşacak enflasyon daha da yükselecektir.
İçinde bulunduğumuz Ağustos ayında devam emekte olan toplu sözleşme görüşmelerinde bütün bu yaşanan ekonomik sorunları masaya taşımaya devam ediyoruz. Ortaya çıkan bu rakamlar toplumun her kesiminde yaşanan sıkıntının göstergesidir.
Bu nedenle masada kamu çalışanları ve emeklilere verilecek zam oranı asgari geçim rakamları ışığında belirlenmeli, dar ve sabit gelirlilerin yaşadığı zorluklar bertaraf edilmelidir.
Birkaç gün sonra birlikte idrak edeceğimiz Kurban Bayramında yıllardır dillendirdiğimiz memura da bayram ikramiyesi ödenmesi konusunda bir adım halen atılmamıştır. Bu konuda ki ısrarımız devam edecek, ikramiye almayan 3 milyon memura müjde verilmesi için gayret sarf edeceğiz.
türkiye İstatistik kurumu asgari geçim haddi toplu sözleşme kurban bayramı